Új év

Boldog Új Évet! Az új évben sem maradtok játék nélkül és a mai NÉMET kvíz és játék egy igazán jó új évről szól – mégpedig egy picit bajorosan. Ehhez segítségül hívjuk Nullingert, aki több népszerű dallam segítségével vidáman ráhangol bennünket az új esztendőre.

Új év, de ki az a Nullinger?

Nullinger egy fiktív név, amely mögött Michael Hager rejtőzködik. Rádiómoderátorként, komikusként az Antenne Bayern rádióadó csapatát erősítette és Josef Nullinger szerepében több évig vidám perceket okozott a hallgatóknak a Nullinger család apai főszerepében. A kultikus figura megformázása annyira jól sikerült, hogy hírnevét mások megsegítésére próbálja fordítani az “Érd el a céljaid” (Erreiche deine Ziele!) programjával. 

Jó új évet!

Nullinger jó új évet (gutes neues Jahr) “Guads neis Jahr” kíván bajor dialektusban (guads neis Jahr) Camila Cabello Havanna című dalának dallamára. A paródia szövege az új évet veszi górcső alá, az elmúlt kevésbé jó év után. Az újévi fogadalmak (Vorsätze) kifigurázzák azokat az általános elhatározásokat, amiket ilyenkor tesznek az emberek. A dal szövege magyar fordítással és bajor-német szójegyzékkel innen letölthető: Gutes neues Jahr – Nullingerrel

Videó lejátszása

Bajor új év

Ha további újévi dalra vágysz, akkor még egyet tudok ajánlani, amely a Halleluja dallamára készült. Ehhez a videón felirat is tartozik, így bizonyára nem fog gondot okozni az éneklése. Az ottlévő újévi fogadalom főbb gondolatát elárulom, hogy ne fogjon ki rajtad: “I’ ess’ so vui i’ wui ja!” (Ich esse so viel wie ich will!).  Szóval, “A guads neis Jahr!”  

Karácsonyi kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy szó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. A végén még találsz +1 kérdést, ahol a bajor tudásodról is számot adhatsz. Miután az összes válasz megvan, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Jó új évet!

#1. Jetzt kommt ganz ..... ein gutes neues Jahr.

#2. So gut ..... es noch nie war.

#3. Ich nehme mir ...., ich nehme nie mehr ab.

#4. Ich fange gleich morgen ..... an.

#5. Ich mache nie ..... Sport.

#6. Ich halte ..... ab jetzt immer dran.

#7. Ich höre mit dem Trinken ..... .

#8. Du hast im neuen Jahr einen ...... .

#9. Du ..... das Jahr mit Disziplin an.

#10. Ich füttere ..... Bauch.

#11. Hogyan írjuk az irodalmi német nyelvben (Hochdeutsch) a következő bajor kifejezést "guads neis Jahr"?

Befejezem

Eredmény

Ez tökéletes lett! Ezután is csak így tovább!

Csináld újra! Menni fog ez! Csak egy kis gyakorlás kell még!

Call Now Button
WhatsApp chat