A melléknév fokozása

A mai NÉMET kvíz és játék témája a melléknév fokozása. A legjobb az egészben, hogy egy kicsit jobban be lehet gyakorolni a megoldást. Röviden összefoglalva: nagyjából így néz ki a melléknév fokozása – magyarul.

A melléknév alapfoka

A melléknév (Adjektiv) az a szófaj, amely arra a kérdésre válaszol: Milyen? Melléknevek például a szép (schön),  (gut), hideg (kalt), meleg (warm), rossz (schlimm, schlecht), öreg (alt) vagy a fiatal (jung). Ha ezeket tudjuk, akkor már meg is van a melléknevek alapfoka. Az alapfokban lévő mellékneveket egyszerű leírásra, de összehasonlításra is használhatjuk. Ha két dolgot akarunk összehasonlítani, akkor azt mondjuk például: Ez ugyanolyan (genauso) könnyű, mint (wie) az.

A melléknév közép- és felsőfoka

A melléknevek középfokban ‘-bb‘ végződést kapnak a magyarban, a német nyelvben pedig ‘-er‘ végződést, például rövidebb (kürzer) vagy rosszabb (schlimmer, schlechter). Ha két dolgot akarunk összehasonlítani, azaz ha “az egyik jobb mint (besser als) a másik”, akkor ne tévesszük el a helyes kötőszót. Magyarul megegyezik az alapfoknál használatossal, viszont németül itt másikat kell használni.

A felsőfok jele pedig a magyar nyelvben ‘leg- + -bb‘, amely a német ‘-st‘ végződést akaszt a melléknevekre. Így lesz a legjobb megoldás (die beste Lösung) a legszebb (am schönsten).

Fokozatos kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekben előfordul egy-egy melléknév. A mondatokból hiányzik a melléknév vagy a kötőszó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
A melléknév fokozása

#1. Die Musik ist viel zu ..... . Mach sie bitte leiser!

#2. Karla ist genauso schön ..... Monika.

#3. Peter hat ..... Wünsche als Geld.

#4. Welches T-Shirt ist .....? Das grüne oder das blaue?

#5. Der Juli ist meistens ..... als der Mai.

#6. Mein Vater ist ..... als mein Großvater.

#7. Thomas ist ein ..... Arbeiter. Er arbeitet viel und schnell.

#8. Je ..... man ist, desto mehr weiß man.

#9. Gestern war ..... Tag meines Lebens. Alles ist schiefgegangen.

#10. Martin ist ..... Läufer.

Befejezem

Results

Gratulálok! Sikeres volt a megoldás!

Pótold a hiányosságokat és játsszd újra!

Call Now Button