Okostelefon

Karácsonykor talán te is épp egy új okostelefon tulajdonosa lettél. Ha mégsem, akkor is bizonyára épp a kezedben van vagy rendszerint használod. A mai NÉMET kvíz és játék a okostelefonról és annak funkcióiról szól. Megnézzük, hogy mire lehet használni ezt a sokoldalú eszközt – persze mindezt németül.

Melyik funkció a leghasznosabb?

A mobiltelefonok (Handys) manapság már a számítógépekkel vetekednek. A különböző funkciók (Funktionen) az okostelefonokon (Smartphone) gyorsabbá és kompaktabbá teszik a világot. A maroknyi készülékekkel számos feladatot elintézhetünk és már régen nem a telefonálás (Telefonieren) áll a középpontban. Hogy kinek melyik funkció a leghasznosabb, azt mindenki maga dönti el (selbst entscheiden).

Milyen funkció van az okostelefonon?

A telefonálás háttérbe szorulása kezdetén még nagy szerepet kaptak az SMS-ek. A szöveges üzenetek (Textnachrichten) előnye, hogy  szabadabban lehet őket küldeni (versenden) és fogadni (empfangen), mint a telefonhívásokat. Aztán az internet (Internet) térhódításával nemcsak az emailek (E-Mails) váltak hordozható eszközökké, hanem az üzenetek is nagyobb teret nyertek a különböző alkalmazások (Apps) formájában. A kommunikáció a szociális hálózatok (soziale Netwerke) terjedésével szinte teljesen átalakult és a “médiafogyasztási” szokások is megváltoztak. Az okostelefon ma már fényképek (Fotos) készítésére alkalmas, lehet vele videókat felvenni (Videos aufnehmen) másokkal megosztani (teilen), másoknak elküldeni (verschicken).  

Te mire használod az okostelefonod?

Én gyakran keresgélek vele az interneten (im Internet surfen), bár néha egy-egy honlapot nem sikerül elérnem (Webseite aufrufen).  Reggeli ébresztéshez (Wecken) is használom (benutzen) és a naptárját (Kalender) is. Van, hogy zenét hallgatok (Musik hören) rajta vagy egy-egy videót megnézek (anschauen).

Okostelefonos kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy szó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Okostelefon

#1. Ich habe gestern mit Petra telefoniert. Ich wollte noch etwas sagen, aber sie hat einfach ..... .

#2. Ich lese meine Emails gerne auf dem Handy, aber ich mag keine ..... .

#3. Hast du die SMS wirklich ..... ? Ich habe sie nicht erhalten.

#4. Mein Freund hat schon öfter mit seinem Handy Videos ..... .

#5. Ich kann mit meinem Smartphone nicht nur telefonieren, sondern auch im Internet ..... .

#6. Ich habe zu Weihnachten ein ..... Smartphone bekommen.

#7. Nutzst du auch soziale ..... wie Facebook oder LinkedIn?

#8. Ich habe hier keinen ..... . Ich muss aber dringend telefonieren.

#9. Wenn man ein Handy hat, braucht man keinen Wecker. Man kann einfach die Weckfunktion des Handys ..... .

#10. Mein Smartphone scheint kaputt zu sein. Ich kann keine Webseiten ..... .

Befejezem

Results

Te aztán kiismered magad az okostelefonokkal!

Ez még nem volt túl jó! A kvízt a telefonodon is gyakorolhatod!

Call Now Button