Vonzatos igék

Keresed a szavakat és nem tudod, melyik a helyes? Nehézséget okoznak fogalmazáskor az elöljárószók és igei vonzatok? A mai NÉMET kvíz és játék vonzatos igékről szól és az igékkel álló elöljárószókat, azaz vonzatokat gyakoltatja.

Vonzódsz az igékhez?

Ha az igékhez nem is vonzódsz, attól még az igék maguk határozzák meg, hogy milyen vonzat álljon utánunk. Az igei vonzatok egyszerűen az esetek közül is kikerülhetnek, de bizonyos elöljárószókat is vonzhatnak maguk után. Ez nincs másként a magyar nyelvben sem, csak itt ugyebár egyből rááll a nyelvünk. 

Eltérnek a német vonzatos igék?

A magyar és a német nyelv között természetesen vannak párhuzamok és van úgy, hogy mindkét nyelvben ugyanaz a vonzata az igének, de nem feltétlen minden esetben. Természetesen azokat az igei vonzatokat nehezebb megtanulni, amelyek eltérnek a magyar nyelvtől. Hiába örülünk mi valaminek, ha a német előre is tud örülni valaminek (sich freuen auf) és ha már megtörtént, akkor pedig azon örvend (sich freuen über). Ezekre érdemes figyelni (achten auf), hiszen más igei vonzatot követelnek.

Ezek után arra is gondoljunk (denken an), hogy ne keverjük össze őket.  Ha mégis hiba csúszik be, akkor nem érdemes bosszankodni rajta (sich ärgern über), mert a nyelvtudás nem csak ebből áll (bestehen aus). Ha érdekel bennünket (sich interessieren für) a nyelv, idővel nemcsak álmodni fogunk róla (träumen von), hanem dicsekedhetünk (prahlen mit) is vele. A tudás megszerzéséért nem feltétlen kell sokat kiadnunk (ausgeben für), hiszen az ilyen játékok, mint ez is, segítik a tanulást, nem kell lemondani (verzichten auf) emiatt semmiről.

Kvíz és játék az igei vonzatokkal

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy elöljárószó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod. Ha további feladatokra vágysz, akkor a Schubert kiadó játéka is rendelkezésre áll. 

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Vonzatos igék

#1. Beim Kochen achte ich immer .... frische Zutaten.

#2. Ich habe heute Nacht ..... meiner Sprachprüfung geträumt.

#3. Ich habe einen Fehler gemacht. Ich ärgere mich ..... ihn.

#4. Ich interessiere mich ..... Reisen und Sprachen.

#5. Schmeckt die Soße? Sie besteht nur ..... Tomaten und Wasser.

#6. Ich habe ganz tolle Geschenke bekommen. Ich freue mich ..... sie.

#7. Wir denken oft ..... euch.

#8. Er ist Vegetarier. Er kann ..... Fleisch verzichten.

#9. Ich habe sehr viel Geld ..... Klamotten ausgegeben.

#10. Wir machen im Sommer eine Weltumsegelung. Ich freue mich schon ..... die Reise.

Befejezem

Results

Remek! Te aztán megjegyezted az igék vonzatait!

Még vannak hibák, de egy kis gyakorlással meg tudod a helyes vonzatokat!

1 thought on “Vonzatos igék”

  1. Pingback: Vonzatos igék 2. | halten, leiden, sorgen| Német kvíz és játék

Comments are closed.

Call Now Button