Kötőszók

Egy újabb kötődési pont a némethez: ma NÉMET kvíz és játék, benne pedig néhány kötőszó. A kötőszóknak a német nyelvben pedig azért van kiemelt jelentősége, mivel különböző szórendet követlhetnek meg egyesek.

Kötőszók rendje

A kötőszókat meg szoktuk különböztetni a mondatban betöltött szerepük szerint, attól függően, hogy hogyan kötik össze a részmondatokat. A helyes beszéd szempontjából viszont érdemes megjegyezni a mondatban “lefoglalt” helyeiket. Eszerint 3 lehetőség van: 1. a szórendet nem változtatják meg, 2. “kitúrnak” egy mondatrészt a helyéről vagy 3. “elűzik” a ragozott igét a mondat végére.

Kötőszók és a helyfoglalás

Nézzük egy kicsit konkrétabban a kötőszók okozta közelharcot. A német nyelvben kötött szórend van: egy egyszerű kijelentő mondatban általában az első helyen áll az alany, azaz a cselekvő, a második helyen pedig a ragozott ige és utánuk a többi mondatrész. Például: Ich finde die Aufgaben nicht schwierig. Sie sind einfach.

A kötőszók esetében ezzel nincs is problémája az “aduso” kötőszóknak (aber, denn, und, sondern, oder), ők csak beilleszkednek két főmondat közé és semmi más nem történik, csak összekötik őket. Például: Ich finden die Aufgaben nicht schwierig, denn sie sind einfach.  

It vannak azonban  azok a kötőszók, amelyek megküzdenek a helyükért mint például a dagegen, deshalb, dadurch, folglich, seitdem, troztdem, dennoch, andernfalls és ők állnak az összekötött mondat első helyén. az alany pedig kénytelen az ragozott ige mögé ugrani. Például: Ich finde die Aufgaben schwierig, dennoch sind sie einfach.

A másik megtanulandó eset a magyarban KATI-ként ismert szórend, amikor is a kötőszó, alany, többi mondatrész és a legvégén az ige áll a mondatban. Ehhez a népes táborhoz tartozik a weil, da, obwohl, ob, falls, während, sobald, anstatt, wenn, sofern. Például: Ich finde die Aufgaben nicht schwierig, da sie einfach sind.

Kvíz és játék kötőszókkal

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy kötőszó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Kötőszók

Results

Herzlichen Glückwunsch!

Gyakorold még! Figyelj a mondat jelentésére és a szavak szórendjére.

#1. Der Film war nicht schlecht, ..... ich kann ihn nicht empfehlen.

#2. Sie ist Vegetarierin, ..... ist sie manchmal Fleisch.

#3. Gehen wir am Freitag ins Kino ..... gehen wir essen?

#4. Er will Schauspieler werden, ..... er gar kein Talent hat.

#5. Ich wollte mal deine Stimme hören, ..... habe ich dich angerufen.

#6. Im April komme ich nach Frankfurt, ..... ich besuche die Frühlingsmesse.

#7. Mein Deutsch ist eigentlich nicht schlecht, ..... habe ich den Nachrichtensprecher nicht verstanden.

#8. Ich hatte hohes Fieber, ..... bin ich ins Kino gegangen.

#9. ..... er erst fünf Jahre alt ist, hat er sich einen Krimi angesehen.

#10. Du bekommst einen dicken Kuss von mir, ..... ich mich so über dein Geschenk gefreut habe.

Befejezem

Call Now Button