Kilátások

A mai kvízben jók a kilátások arra, hogy néhány rokonértelmű szónak tisztázzuk a jelentését és a köztük lévő különbségeket. Ez a NÉMET kvíz és játék, a  nézés / pillantás / kilátás szavakhoz kapcsolódó főneveket veszi sorra.

Látás kilátással

Hosszú vagy rövid távon (auf lange oder kurze Sicht) érdemes megismerkedni a szavakból képezhető jelentésárnyalatokkal. Ha vetünk egy pillantást (einen Blick werfen) a szavakra, akkor némi gyakorlás után elsajátíthatjuk a köztük rejlő különbségeket, de a hasonlóságokat is.

“Blick” / “Sicht” és amit még velük láthatunk

A két szó “r Blick-,e” és a “e Sicht,-en” alapjelentésükben különböznek egymástól. Míg az első a “pillantás“-t hangsúlyozza, addig a második a “nézés, látás” szemszögét. 

Amennyiben a szavak előtagot kapnak, megváltozik a jelentésük is. A “ki” (aus) előtaggal éppúgy kilátás (Ausblick / Aussicht) lesz mindkettőből, viszont a használatnál a névelők közötti különbségre ügyeljünk. Az “Aussicht” nem csak a szó szoros értelmében jelent kilátást, hanem remek kilátásokat (esélyt) is nyújthat a jövőre nézve.

Az “Ansicht” alapos szemügyrevételezést, megtekintést jelent, de éppúgy lehet egy képen látható nézet is és nem csak az én véleményem szerint (meiner Ansicht nach). Ha valami nem nyújt túl szép látványt (Anblick), akkor gondoljuk arra, hogy elkapjuk a tekintetünket, így könnyebben megjegyezhetjük a jelentését.

Végül említsük meg az “Aufsicht” szó jelentését is, amely felügyeletet, ellenőrzést takar. Úgyhogy indulhat a kvíz a felügyeletem alatt (unter meiner Aufsicht)!

Kvíz és játék látható eredménnyel

Ez a kvíz 10+1 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik a megfelelő főnév. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Kilátások

#1. Der Vogel flog weg und entschwand unseren ..... .

#2. Saubere Fenster sorgen für klare ..... .

#3. Der ..... vom Hotelzimmer aufs Meer war wunderschön.

#4. Könnten Sie mir die Stoffmuster zur ..... schicken?

#5. Sie warf einen ..... auf die Uhr.

#6. Die Lehrerin führte ..... bei der Abiturprüfung.

#7. Die Postkarte zeigt die nächtliche ..... des Schlosses.

#8. Meiner ..... nach ist diese Entscheidung falsch.

#9. Beim ..... des Unfallortes wurde ihm schlecht.

#10. Vom Gellertberg hat man eine herrliche ..... auf die Donau.

#11. Es besteht keine ..... darauf, dass die Beschränkungen im März gelockert werden.

Befejezem

Results

Super gemacht!

Du sollst noch üben!

Call Now Button