Égető kérdések

A mai NÉMET kvízben olyan égető kérdések kerülnek sorra, hogy mikor melyik igekötőt használjuk a “brennen” (ég, éget) igével. Attól függően, hogy elébe akasztunk-e egy igekötőt (an-, ab-, aus-, durch-,  ein-, hinein-, nieder-, weg-)  és azok közül is melyiket, jelentősen megváltoztathatják a szó, és ezáltal a mondat jelentését.

Égető szavak

Ha már égsz a vágytól (darauf brennen etwas zu tun), hogy végre megismerkedj a különbségekkel, akkor ideje tisztázni a szavakat. A brennen alapjelentése ég, éget, lángol, perzsel, tűz. Köze van a tűzhöz, de a naphoz is kapcsolódhat, avagy átvitt értelemben a az emberekben égő belső lánghoz is köthető.

Módosított égés és lángolás 

Ha tűz keletkezik, figyelnünk kell arra, nehogy leégjen (abbrennen, niederbrennen) a ház, különben megsemmisül, elég (verbrennen) minden. Persze arra is ügyelni kell, nehogy személyi sérülés történjen: Ha valaki megégeti magát (sich etwas verbrennen), elég fájdalmas tud lenni. Persze nemcsak a tűz tud perzselni, hanem a Nap is. Valaki szereti süttetni magát (sich abbrennen lassen), aztán meg csodálkozik, hogy a piros bőr fájdalmas.

A háztartásban még más égető problémákkal is szembesülhetünk: ha odaég az étel (anbrennen), vagy kiég (durchbrennen) egy villanykörte vagy biztosíték. Ha teljes káoszt valaki már nem tudja elviselni, akkor előfordulhat vele is, hogy kiég (ausbrennen). Ha pedig mindezek tetejébe még az anyagi csőd is bekövetkezik, akkor teljesen le lesz égve (abgebrannt).  Innen már csak akkor menekülhet, ha talál egy milliomost, akivel le tud lépni (durchbrennen).

Égető kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik a megfelelő ige. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Égető szavak (brennen)

#1. Wir hatten einen Kurzschluss. Zwei Sicherungen sind ..... .

#2. Peter lebt nicht mehr hier. Er ist vor Jahren mit seiner Freundin ..... .

#3. Es gibt keine Dokumente mehr. Alle wurden ..... .

#4. Gestern hat es im Dorf ..... .

#5. Zwei Häuser sind ..... .

#6. Mein Finger tut weh. Ich habe ihn mir gestern ..... .

#7. Ich brauche Augentropfen. Mir ..... die Augen.

#8. Ich bin total rot. Ich habe mich gestern ..... lassen.

#9. Er ist krankgeschrieben. Er ist völlig ..... .

#10. Das Fleisch schmeckt nicht. Es ist ..... .

Befejezem

Results

Du kennst dich ganz gut aus!

Übe noch ein bisschen!

Call Now Button