Húzós feladat

Ma egy “húzós” NÉMET kvízzel készültem. Persze csak akkor lesz nagyon húzós a feladat, ha nem ismered az igék közti különbséget. Ma kicsit közelebbről megismerkedünk a “ziehen” (húz) igével és néhány igekötős (anziehen, einziehen, ausziehen, umziehen) alakjával.

Húzó vagy vonzó?

A “ziehen” ige alapjelentése húz, von, nyújt, de rengeteg jelentésárnyalatban használhatjuk. Érdemes ehhez példamontadokat olvasni és köztük csemegézni. A Duden például 26 különböző jelentést különít el egymástól, amelyek csak ezt az alapigét tartalmazzák igekötők nélkül. 

Több jelentése nem okoz gondot, de vannak érdekesek is, mint például: Es zieht. (Huzat van.Den Tee müssen wir 3 Minuten ziehen lassen. (Hagynunk kell a teát 3 percig állni.) Sie zieht alle Blicke auf sich. (Magára vonzza a tekinteteket.)

Húzós igekötők 

Az igekötők közül csak négyet kötünk ma össze a “ziehen” igével: ein (be), aus (ki, le), an (fel) és um (át, el).

Az “einziehen” jelentése behúz, bevon, beköltözik. Pl. Die Excel-Tabelle hat die Daten eingezogen. (Az Excel-táblázat behúzta az adatokat.) Er ist bei uns eingezogen. (Beköltözött hozzánk). Zieh deinen Bauch ein! (Húzd be a hasad!) Die Männer wurden zum Heer eingezogen. (Behívták a férfiakat a seregbe.

Az “anziehen” nemcsak azt jelenti, hogy vonz valamit, de a felöltözést is. Pl. Er zog sich so elegant an, dass er mich magisch anzog. (Olyan elegánsan öltözött fel, hogy mágikusan vonzott). Mindemellett a csavarokat is meghúzhatjuk (Schrauben anziehen) és még az áruk is emelkedhet. 

Az “ausziehen” lehet az “anziehen” ellenkezője, ha ruháról van szó és az “einziehen”-é, ha költözésről beszélünk. Pl. Er zog sich aus. (Levetkőzött.) Sie zogen aus. (Kiköltöztek.) Ezen felül ki is lehet húzni dolgokat, mint például a szelfi-botot.

Az “umziehen” is kapcsolódik a(z) (k)öltözködéshez. Pl. Bei ihrer Hochzeit hat sie sich dreimal umgezogen. (Az esküvőjénél háromszor átöltözött.) Ich bin schon dreimal umgezogen. (Már háromszor elköltöztem / költöztem új helyre.)

Húzós kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik a megfelelő ige. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Húzós szavak (ziehen)

#1. Er zog den Bauch ....., damit er schlanker aussieht.

#2. Heute ist eine neue Familie in das Haus ..... .

#3. Er hat sich ..... und in die Badewanne gelegt.

#4. Er ..... sie liebevoll an sich und küsste sie.

#5. Ich möchte neue Klamotten kaufen. Ich habe nichts ..... .

#6. Ich kann so nicht ins Theater gehen. Ich muss mich erst ..... .

#7. Wenn die Gäste kommen, können wir den Tisch ..... . Dann hat jeder Platz am Tisch.

#8. Ich muss packen. Wir ..... am 27. März ..... .

#9. Das Auto rollt! Hast du die Handbremse nicht ..... ?

#10. Peter ist schon voriges Jahr hier ..... . Ich weiß nicht, wo er jetzt wohnt.

Befejezem

Results

Ganz toll gemacht!

Du sollst noch üben!

Call Now Button