Vonzatos igék 2.

A mai NÉMET kvíz és játék újfent néhány vonzatos igéről szól és az igékkel álló elöljárószókat, azaz vonzatokat gyakoltatja. Attól függően, hogy mit szeretnénk kifejezni, az igét több elöljárószó is követheti, amely viszont más jelentéstartalmat hordoz ugyanazzal az igével kombinálva.

Mit gondolsz erről?

Mit gondolsz erről? (Was hältst du davon?): Ha a “halten”  ige mögé a “von” elöljárószó kerül, akkor a fenti jelentést kapjuk. Ha viszont véleményt alkotunk, akár ugyanazon igével, de egy másik vonzattal válaszolhatunk: Jónak tartom. (Ich halte es für gut). Ez egy apróság, de jelentős változást okoz a kifejezés esetében. Ma ezért csak a halten, a leiden és a sorgen igékkel foglalkozunk.

Tartani, szenvedni, gondoskodni?

A “halten” ige alapjelentése megállni, tartani. Ha a busz megáll valahol, akkor csak annyit mondunk: Der Bus hält da. Ha tartani kell valamit, akkor sima tárgyesetet használunk: Halte das Glas! (Tartsd a poharat!). Ha azonban valakit vagy valamit valamilyennek tartunk, akkor a “für” elöljárószót használjuk: Ich halte den Plan für gefährlich. (Veszélyesnek találom a tervet.) Amennyiben valakinek a véleményét szeretnénk megtudni, akkor viszont a “von“-t : Was hältst du von ihm? (Mit gondolsz róla?). Ha ezekhez a szabályokhoz tartjuk magunkat (sich an die Regeln halten), akkor sikeresen fogunk kommunikálni.

A “leiden” esetében “szenvedni” szoktunk. Az ige szintén állhat elöljárószó nélkül vagy két elöljárószó (an – unter) között kell döntenünk. Ha betegségről van szó, akkor az “an” szükséges: Er leidet an Krebs. (Rákos megbetegedéstől szenved.), ha pedig kedvezőtlen külső befolyásról van szó, akkor az “unter” lesz a helyes megoldás: Er leidet unter dem feuchten Klima. (Szenved a nedves éghajlattól.)

A “sorgen” jelentése aggódást, gondoskodást takar. Állhat a “für” elöljárószóval: Er sorgt für seine Familie. (Gondoskodik a családjáról.) “Sich”-es igeként “sich sorgen um etwas/jemanden” vagy főnevesítve a “sich Sorgen machen um etwas/jemanden”  és az “in Sorge sein um etwas/jemanden” kifejezésekkel találkozhatunk. Ezek azt jelentik, hogy “aggódni valaki vagy valami miatt“.

Kvíz és játék az igei vonzatokkal

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy elöljárószó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod. További feladatokat vonzatos igékkel itt is találsz. 

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Vonzatos igék 2.

#1. Er sorgt rührend ..... seine alte Mutter.

#2. Mach dir keine Sorgen, ich sorge schon ..... mich.

#3. Ich halte dieses Fahrrad ..... ein stabiles Erzeugnis.

#4. Viele alte Menschen leiden ..... Einsamkeit.

#5. Sie hat ...... der Strenge ihres Vaters gelitten.

#6. Die Mutter war ..... großer Sorge, weil sie keine Nachricht von ihrem Sohn erhalten hatte.

#7. Sie leidet oft ..... Übelkeit.

#8. Du musst dich ..... dein Versprechen halten.

#9. Ich mache mir Sorgen ..... dich!

#10. Was hältst du ..... dem jungen Man? - Ich halte ihn ..... zuverlässig.

Befejezem

Results

Herzlichen Glückwunsch! Ich halte dich für einen erfolgreichen Sprachschüler.

Mach das Quiz noch einmal! Was hältst du davon?

Call Now Button