Jó gyakorlás

Ma egy jó gyakorlás lesz napirenden az ANGOL kvíz és játék  keretében: a ““, azaz a “good” szócskát vesszük szemügyre. Ez a melléknév számos kifejezésben szerepelhet, valamint több elöljáró szóval is állhat együtt más-más jelentésárnyalatot hordozva.

Jó – Good!

A “good” szónak természetesen nem feltétlenül kell elöljáró szóval társulnia, állhat akár magában is. A nehézséget azonban az elöljáró szók használata fogja okozni. Ez a jó kis szó a MacMillan Dictionary bejegyzése alatt 22 definícióhoz köthető, valamint még számos kifejezést is megismerhetünk, amelyben szerepel. Tehát amilyen kicsi, olyan fontos is. 

Quiz - kvíz

“Jó” jelentésárnyalatok

Ha jó vagy angolból, akkor bizonyára emlékszel rá, hogy ennek a kifejezésnek az angol megfelelőjében az AT elöljáró szó használatos. Állhat azonban a WITH is utána, ha valaki jól tud valakivel vagy valamivel bánni, de a FOR is egy lehetőség abban az esetben, ha valami megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik és jó valamire. Itt érdemes azt a kifejezést is megjegyezni, hogy FOR GOOD, amikor is az elöljárószó nem vonzat, a jelentése pedig tartósan, örökre.

További lehetőség a “good” után az ABOUT, amennyiben valaki segítőkész és kedvesen támogat valamiben. Ha valaki ilyen kedves valakihez, akkor a TO vagy az OF lesz a megfelelő elöljáró szó, attól függően kinek a szempontjából nézzük: She was good to me and that was good of her.

Ha valakit pedig szeretnénk megkérni valamire, akkor szintén hasznát vehetjük ennek a jó kis szónak: Be so good as to wait a minute!  Légy oly kedves várj egy percet! Ha valaki pedig jó magaviseletű, akkor egy ilyen kérés esetén olyan lesz, mint egy angyal (as good as gold).

Kvíz és játék - Jó?

Ez a játék 10 mondatot tartalmaz és mindegyikből hiányzik egy aprócska szó. A megadott mondatnál mindig 3 lehetőség közül választhatsz, de csak egy helyes válasz lehetséges! Miután az összes választ megjelölted, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Ha kérdésed vagy kérésed, javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Angol kvíz alapfokon - Elementary English Quiz
Good!

#1. Peter is very good ..... children.

#2. She checked it for me. That was very good ..... her.

#3. Don't eat too much sugar! It isn't good ..... you!

#4. Be so good ..... to close the door when you leave.

#5. He was very good ..... me when I was ill.

#6. These pills are good ..... headaches.

#7. I had to take a week off work but my colleagues were very good ..... it.

#8. She's gone ..... good.

#9. She is very good ..... maths.

#10. There weren't any problems. The children were as good ..... gold.

Befejezem

Results

You are very good at English! Congrats!

Practice is good for you. Practise more!

Call Now Button