Függő beszéd

 A mai ANGOL kvíz és játék a függő beszéddel foglalkozik, azaz megmutatja, hogyan kell egy közvetlenül elhangzó beszélgetésről beszámolni tudósítani, hogy ugyanazt a tartalmat adjuk vissza, amelyet a beszélő a beszéd pillanatában közölt.

Mitől függ a függő beszéd?

A függő beszéd (reported speech) a magyarban kevésbé feltűnő számunkra, hiszen nem is vagyunk annyira tele igeidőkkel, mint az angol. A beszámolóknak, tudósításoknak pedig ez az egyik lényeges eleme a szempontváltás mellett. Azaz ha azt mondom: “Megmutatom, hogyan kell csinálni.” Akkor Te a barátodnak így számolhatsz be: “Azt mondta, hogy megmutatja hogyan kell csinálni.”

Quiz - kvíz

De hogy lesz függő a beszéd?

Az angolban ilyenkor arra, kell figyelni, hogy egyeztessük az igeidőket. 

  • I‘ll show you how to do it.” (Megmutatom, hogyan kell csinálni.)
  • She said she would show me how to do it. (Azt mondta, hogy megmutatja hogyan kell csinálni.)
A közvetlen idézet helyett, a tudósító mondatot bevezetjük például a “said” igével. Használhatjuk még a “told” igét is, ha hozzátesszük, hogy kinek mondta közlendőjét az illető, de még számos más igét is a mondanivaló függvényében: pl. explained, complained, admitted, demanded, insisted stb. Ezután következik a tényleges mondanivaló. Itt arra ügyeljünk, hogy más szemszögből tudósítunk, tehát a névmások, valamint  az idő- és helyhatározók is megváltoznak a mondatban. A másik lényeges elem pedig az igeidő eltolódása, ha múlt időben tudósítunk (azt mondta, hogy…): az igeidők eggyel hátrébb ugranak.  Azaz a jelen időt tartalmazó mondat (“That is good.“), múlt időbe kerül (He said that was good.). A múlt idő (“That was good.”) pedig befejezett múlttá (He said that it had been good.) Az alábbi táblázat ezt szemlélteti különböző igeidőkkel:

Ha szeretnél még további magyarázatot, ajánlom a Cambridge Dictionary oldalát is.

Kvíz és játék - Barátok közt

Ez a játék barátnők beszélgetését tartalmazza. Először Mary beszámol arról, hogy nyaralni mennek, majd pedig arrról, hogy hogyan sikerült a nyaralás. A beszélgetés  10 mondatot tartalmaz, amelyeket át kell tenni függő beszédbe, azaz tudósítani arról, hogy a két személy mit mondott egymásnak. A megadott válaszok közül ki kell választani a helyes megoldást, amely teljes mértékben fedi a közvetlen beszédben elhangzó  mondat jelentését.  Miután a válaszokat megjelölted, a befejezés gombra kattintva megkapod az eredményed.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Ha kérdésed vagy kérésed, javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Angol kvíz középfokon - Intermediate English Quiz
Reported speech

Results

#1. Mary: "We are going on holiday next week."

#2. Mary: "Peter needs a rest, but he doesn't mind driving."

#3. Mary: "Once we get to the caravan site, we'll just stay there and put our feet up."

#4. Mary: "The only trouble is that we can't rely on the weather at this time of year."

#5. Jane: "I hope you'll enjoy your holiday."

#6. Mary: "The caravan holiday was a disaster."

#7. Mary: "The car broke down on the way, so we had to spend the night in a hotel."

#8. Mary: "The caravan itself wasn't large enough. I've never slept in such an uncomfortable place."

#9. Mary: "The beach was so far from the caravan site that we couldn't swim."

#10. Jane: "I'm sorry you had such bad luck."

Befejezem

Call Now Button