Szenvedő igeragozás II.

Legutóbb már foglalkoztunk szenvedő igeragozással. Most ismét ez lesz a NÉMET kvíz és játék témája, de ma az állapotot kifejező szenvedő igeragozást (Zustandspassiv) nézzük meg alaposan. Szerencsére ez nem olyan bonyolult, hiszen valószínűleg már az első német órákon találkoztál vele, csak nem tudtad, hogy így hívják.

Az állapot kifejezése

Ha valaminek az állapotáról szeretnék nyilatkozni, akkor a “sein” igét hívjuk segítségül, valamint egy másik ige befejezett igeneves alakját. Például: Die Tür ist geöffnet. (Az ajtó nyitva van). Ugye, hogy ismerős? Hiszen a magyar mondat is ugyanezeket a szavakat tartalmazza.

Az állapotot kifejező szenvedő igeragozás (Zustandspassiv)

A szenvedő igeragozás (Passiv) egyik vállfaja a folyamatot kifejező igeragozás, amely a cselekmény folyamatát hangsúlyozza. A másik pedig a cselekményből következő állapot kifejezése. Például: Der Text ist übersetzt worden. (A szöveget lefordították. = folyamat) Also der Text ist übersetzt. (Tehát a szöveg le van fordítva. = állapot)

Míg a folyamatot kifejező szenvedő igei szerkezet képzéséhez a “werden” ige megfelelő ragozott alakjára valamint a jelentéshordozó főige befejezett melléknévi igenév (V3) alakjára van szükség, addig az állapotot kifejező szenvedő igei szerkezet képzéséhez a “sein” ige és az állapotot kifejező főige befejezett melléknévi igenév (V3) alakjára. Például:  machen => sein + gemacht

A következő táblázat szembeállítja a két szenvedő szerkezet igealakjait:

Kvíz és játék a szenvedő szerkezetekkel

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyek cselekvő (Aktiv) mondatok. A mondathoz tartozik egy magyarázó mellékmondat, amelynek tartalmaznia kell az állapotot kifejező szenvedő szerkezetet. A mondatokhoz zárójelben meg van adva a szükséges szó. A mondatot tehát ki kell egészíteni a passzív mondatszerkezettel. A megoldásnál csak az kerül elfogadásra, amely igeidőben egyezik az első tagmondattal.  Például: Wir haben die Aufgabe nicht lösen können, denn sie ist entfernt gewesen. (Igeidő: Perfekt).  A megoldást önállóan be kell írni. Miután az összes választ megadtad, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.  

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Zustandspassiv

#1. Wir werden die Arbeit nächste Woche beendet haben, denn die Aufgaben ..... . (morgen erledigen)

#2. Der Lehrer gibt unsere Aufsätze heute nicht zurück, denn sie ..... . (noch nicht korrigieren)

#3. Ich konnte das Auto noch nicht aus der Reparatur holen, denn es ..... . (noch nicht reparieren)

#4. Wir konnten ihn nicht besuchen, denn er ..... . (verreisen)

#5. Wir konnten nicht in den Besprechungsraum gehen, denn er ..... . (belegen)

#6. Ich hatte unsere Rechnung nicht bezahlen können, denn sie ..... . (schon begleichen)

#7. Wir hatten keine Plätze in der ersten Reihe bekommen, denn sie ..... . (schon ausverkaufen)

#8. Er hat an der Feier nicht teilgenommen, denn er ..... . (nicht einladen)

#9. Wir werden nicht in unserem Lieblingsrestaurant essen können, denn es ..... . (schließen)

#10. Das Gutachten für seine Diplomarbeit kann gar nicht vorliegen, denn sie ..... . (noch nicht abgeben)

Befejezem

Results

Die Aufgaben sind richtig gelöst gewesen!

Die Aufgaben waren gelöst, aber zu viele Antworten waren falsch. Versuche es noch einmal!

Call Now Button