Utazás

Ma az utazás lesz az ANGOL kvíz és játék témaköre. Az angolban különböző kifejezésekkel találkozhatunk: travel, trip, journey, voyage, excursion, tour.  A kérdés csak az, hogy miben különböznek egymástól?

Utazzunk!

De mivel? Manapság számos közlekedési eszköz (means of transport) közül választhatunk. Mehetünk vonattal (by train), repülővel (by plane), autóval (by car), vagy akár hajóval (by ship), azaz szárazföldön (by land), levegőben (by air), talán az űrben (in space) is és vízen (by sea).

Quiz - kvíz

Utazási lehetőségek

A fent felsorolt utazások szófaja főnév. A travel közülük az egyetlen megszámlálhatatlan, azaz többesszámban nem használjuk. Jelentése általános, az egyik helyről a másikra történő mozgást takarja. Ellenben a voyage szóval, amely szintén utazás magyarul, de kizárólag hosszú tengeri vagy űrutazások esetén lehet használni. Gyakran kapcsoljuk hozzá a felfedező utat, expedíciót (expedition), így megfelelő komolyságú útról van szó.  Szintén beszélhetünk komoly utakról a trip és a  journey használatakor, de szórakoztató jelleggel is belevághatunk. Viszont ezek esetében már nem kell kizárnunk a szárazföldi közlekedést és az utazásnak sem kell napokig tartania. Az excursion és a tour azt hangsúlyozza, hogy egy helyszínen rövid időt, azaz nem tölt el az ember napokat és itt inkább az élményelem kerül előtérbe. 

Ha utazunk, vigyázzunk a szóhasználatra, hiszen a travel szó igeként is működik, míg a többi szóhoz más igéket használhatunk. Ez általában a make és a go on.

Angol kvíz középfokon - Intermediate English Quiz
Utazás

#1. We can ..... a trip.

Select all that apply:

#2. What is true for a "travel"?

Select all that apply:

#3. Next week we're ..... an excursion.

Select all that apply:

#4. ..... travel is really important.

Select all that apply:

#5. Last year, he ..... his first sea voyage.

Select all that apply:

#6. What is true for "trips"?

Select all that apply:

#7. What is true for an "excursion"?

Select all that apply:

#8. What is true for "voyages"?

Select all that apply:

#9. I love ..... long journeys.

Select all that apply:

#10. What is true for "journeys"?

Select all that apply:

Befejezem

Results

Well done!

You shall do it once again!

Call Now Button