Melléknév képzése

A szókincs gyarapításának egyik legjobb módszere a szóképzés. A mai NÉMET kvíz és játék megmutatja, hogyan lehet főnevekből mellékneveket képezni az -ig és a -lich képzők segítségével.

Főnévből melléknév

Ha valaminek vagy valakinek a tulajdonságáról szeretnénk beszélni, mellékneveket használhatunk. A Milyen? kérdésre válaszoló szó gyakran végződik a magyar nyelvben “-s“-re: például kedves, alapos. A német nyelvben pedig sokszor használjuk az -ig vagy -lich végződést mellékneveknél.

Az -ig és -lich végződés a melléknév esetében

Sok főnév megkaphatja ezt a végződést és már kész is az újabb szó melléknév formájában. A barát barátságos (Freund – freundlich), a nap napos (Sonne – sonnig) lehet. Az örömből (Freude) varázsolhatunk örvendetes (erfreulich) eredményt, de örvendetes (freudig) eseményt is. A hitből (Glaube) lehet egy alig hihető (glaublich) történetet levezetni, de ugyanúgy hívő (gläubig) embereket is. A szájból (Mund) képezhetünk nagykorú (mündig) fiatalokat, akik akár egy szóbeli (mündlich) vizsgán is részt vehetnek. A szívélyes (herzlich) üdvözlet éppúgy a szívből (Herz) származik, mint egy aranyos (herzig) kisbaba.

A lista aligha teljes, de a szabály nem nehéz. Mindenesetre a melléknév jelentését könnyebb kitalálni, ha ismerjük az alapszót. Ha pedig sok nyelvi anyagot hallgatunk, a szóképzésre is rá fog állni a nyelvünk.

Kvíz és játék a melléknevekkel

Ez a kvíz 15 mondatot tartalmaz, amelyekben hiányzik a melléknév. Segítségül zárójelben megtalálod a főnevet, amelyből melléknevet kell képezned. A helyes megoldást önállóan kell beírnod. Miután az összes választ megadtad, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.  

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Melléknév képzése (-ig/-lich)

#1. Alle waren ..... (die Freude) überrascht.

#2. Das musst du ..... (die Schrift) machen.

#3. Mein Onkel ist sehr ..... (der Geiz).

#4. Sie fühlt sich hier nicht ..... (das Glück).

#5. Der Junge ist sehr ..... (der Fleiß).

#6. Er tat es ..... (die Absicht).

#7. Das ist aber ..... (der Ärger).

#8. Du hast mir den Tag ..... (der Grund) verdorben.

#9. Ich fühle mich ..... (der Körper) erschöpft.

#10. Der Abend war recht ..... (die Lust).

#11. Du bist aber ..... (die Neugier).

#12. Seien Sie doch nicht so ..... (die Angst)!

#13. Der Herr war sehr ..... (der Freund).

#14. Auf der Straße ist es ..... (die Ruhe).

#15. Die Suppe ist zu ..... (das Salz).

Befejezem

Results

Großartig!

Offensichtlich musst du noch üben!

Call Now Button