Német karácsony

Karácsony lévén a mai NÉMET kvíz és játék a német karácsonyról szól. Az angolosok már dalolva tesztelhették a héten tudásukat, most pedig jöjjön a német.  A karácsony megünneplése hasonló elemeket tartalmaz a német kultúrában, mint kicsiny hazánkban, de lássuk, hogy mik ezek.

A karácsonyi készülődés

A karácsonyi készülődés már november végén kezdődik, az adventi időszak (Adventszeit) beköszöntével. Az adventi koszorú (Adventskranz) négy gyertyájával a várakozást szimbolizálja a keresztény hitben. Szent Miklós (der heilige Nikolaus) ünnepe december 6-án, a karácsony előtti időszak (Vorweihnachtszeit) egyik fontos állomása az apró ajándékokkal.

Ilyenkor nagy a sürgés-forgás is a konyhában és készülnek a karácsonyi aprósütemények (Weihnachtsplätzchen). Az ajándékok (Geschenke) és a karácsonyfa (Weihnachtsbaum) beszerzésre kerülnek.

Kezdődik a karácsony

A karácsony Németországban is december 24-én, Szenteste (Heiligabend) kezdődik. A fénylánccal (Lichterkette) és gömbökkel (Kugeln) feldíszített fa alá bekerülnek az ajándékok és az ünnepi lakoma (Festmahl) után jöhet az ajándékozás (Bescherung). Az első ünnepen (der erste Weihnachtsfeiertag), december 25-én folytatódik az ünneplés, a családtagok együtt töltik az ünnepet. Az ünnepi asztalra több régióban kerül libasült (Weihnachtsgans) az asztalra, valamint sok helyen a jellegzetes, különböző ízesítésű karácsonyi kalács (Christstollen) is része a karácsonyi időszaknak. December 26-án, karácsony másnapján még tart az ünnep Németországban, Ausztriában, de Svájc egyes részein már nem. Aztán lassan lehet hangolódni az új évre akár egy bögre forralt bor (Glühwein) mellett …

Karácsonyi kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy szó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Német karácsony

#1. In Deutschland bekommt man am 24. Dezember Geschenke, dh. dann findet die ..... statt.

#2. In der Vorweihnachtszeit werden in der Weihnachtsbäckerei .... gebacken.

#3. Den Weihnachtsbaum schmückt man mit ..... und Kugeln.

#4. Die Weihnachts..... ist ein festliches Karussell, das sich durch Lichterwärme dreht und aus Holz gebastelt werden kann.

#5. Der 26. Dezember ist in machen Teilen der ..... kein Feiertag.

#6. Als ...... isst man in vielen Gegenden eine Weihnachtsgans mit verschiedenen Füllungen.

#7. Auf den Weihnachtsmärkten trinkt man meistens einen ..... oder einen leckeren Weihnachtspunsch.

#8. Christ..... oder Weihnachts..... nennt man den Kuchen, den man in der Advents- oder Weihnachszeit verzehrt. Es gibt verschiedene Sorten mit Butter, Marzipan oder Nüssen.

#9. Der erste Weihnachtsfeiertag ist der ..... Dezember.

#10. Zu Weihnachten findet man in jeder Kirche eine .... mit den Gestalten der Heiligen Familie, den Hirten, den drei Königen und den Tieren.

Befejezem

Results

Ez sikeres volt. Gratulálok!

Még csiszolnod kell a tudásod! Próbáld újra!

Call Now Button