Német karácsony

Karácsony lévén a mai NÉMET kvíz és játék a német karácsonyról szól. Az angolosok már dalolva tesztelhették a héten tudásukat, most pedig jöjjön a német.  A karácsony megünneplése hasonló elemeket tartalmaz a német kultúrában, mint kicsiny hazánkban, de lássuk, hogy mik ezek.

A karácsonyi készülődés

A karácsonyi készülődés már november végén kezdődik, az adventi időszak (Adventszeit) beköszöntével. Az adventi koszorú (Adventskranz) négy gyertyájával a várakozást szimbolizálja a keresztény hitben. Szent Miklós (der heilige Nikolaus) ünnepe december 6-án, a karácsony előtti időszak (Vorweihnachtszeit) egyik fontos állomása az apró ajándékokkal.

Ilyenkor nagy a sürgés-forgás is a konyhában és készülnek a karácsonyi aprósütemények (Weihnachtsplätzchen). Az ajándékok (Geschenke) és a karácsonyfa (Weihnachtsbaum) beszerzésre kerülnek.

Kezdődik a karácsony

A karácsony Németországban is december 24-én, Szenteste (Heiligabend) kezdődik. A fénylánccal (Lichterkette) és gömbökkel (Kugeln) feldíszített fa alá bekerülnek az ajándékok és az ünnepi lakoma (Festmahl) után jöhet az ajándékozás (Bescherung). Az első ünnepen (der erste Weihnachtsfeiertag), december 25-én folytatódik az ünneplés, a családtagok együtt töltik az ünnepet. Az ünnepi asztalra több régióban kerül libasült (Weihnachtsgans) az asztalra, valamint sok helyen a jellegzetes, különböző ízesítésű karácsonyi kalács (Christstollen) is része a karácsonyi időszaknak. December 26-án, karácsony másnapján még tart az ünnep Németországban, Ausztriában, de Svájc egyes részein már nem. Aztán lassan lehet hangolódni az új évre akár egy bögre forralt bor (Glühwein) mellett …

Karácsonyi kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy szó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Német karácsony

#1. Christ..... oder Weihnachts..... nennt man den Kuchen, den man in der Advents- oder Weihnachszeit verzehrt. Es gibt verschiedene Sorten mit Butter, Marzipan oder Nüssen.

#2. In der Vorweihnachtszeit werden in der Weihnachtsbäckerei .... gebacken.

#3. Die Weihnachts..... ist ein festliches Karussell, das sich durch Lichterwärme dreht und aus Holz gebastelt werden kann.

#4. Auf den Weihnachtsmärkten trinkt man meistens einen ..... oder einen leckeren Weihnachtspunsch.

#5. Der erste Weihnachtsfeiertag ist der ..... Dezember.

#6. In Deutschland bekommt man am 24. Dezember Geschenke, dh. dann findet die ..... statt.

#7. Als ...... isst man in vielen Gegenden eine Weihnachtsgans mit verschiedenen Füllungen.

#8. Zu Weihnachten findet man in jeder Kirche eine .... mit den Gestalten der Heiligen Familie, den Hirten, den drei Königen und den Tieren.

#9. Der 26. Dezember ist in machen Teilen der ..... kein Feiertag.

#10. Den Weihnachtsbaum schmückt man mit ..... und Kugeln.

Befejezem

Results

Ez sikeres volt. Gratulálok!

Még csiszolnod kell a tudásod! Próbáld újra!

Call Now Button