Új év

Boldog Új Évet! Az új évben sem maradtok játék nélkül és a mai NÉMET kvíz és játék egy igazán jó új évről szól – mégpedig egy picit bajorosan. Ehhez segítségül hívjuk Nullingert, aki több népszerű dallam segítségével vidáman ráhangol bennünket az új esztendőre.

Új év, de ki az a Nullinger?

Nullinger egy fiktív név, amely mögött Michael Hager rejtőzködik. Rádiómoderátorként, komikusként az Antenne Bayern rádióadó csapatát erősítette és Josef Nullinger szerepében több évig vidám perceket okozott a hallgatóknak a Nullinger család apai főszerepében. A kultikus figura megformázása annyira jól sikerült, hogy hírnevét mások megsegítésére próbálja fordítani az “Érd el a céljaid” (Erreiche deine Ziele!) programjával. 

Jó új évet!

Nullinger jó új évet (gutes neues Jahr) “Guads neis Jahr” kíván bajor dialektusban (guads neis Jahr) Camila Cabello Havanna című dalának dallamára. A paródia szövege az új évet veszi górcső alá, az elmúlt kevésbé jó év után. Az újévi fogadalmak (Vorsätze) kifigurázzák azokat az általános elhatározásokat, amiket ilyenkor tesznek az emberek. A dal szövege magyar fordítással és bajor-német szójegyzékkel innen letölthető: Gutes neues Jahr – Nullingerrel

Videó lejátszása

Bajor új év

Ha további újévi dalra vágysz, akkor még egyet tudok ajánlani, amely a Halleluja dallamára készült. Ehhez a videón felirat is tartozik, így bizonyára nem fog gondot okozni az éneklése. Az ottlévő újévi fogadalom főbb gondolatát elárulom, hogy ne fogjon ki rajtad: “I’ ess’ so vui i’ wui ja!” (Ich esse so viel wie ich will!).  Szóval, “A guads neis Jahr!”  

Karácsonyi kvíz és játék

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy szó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. A végén még találsz +1 kérdést, ahol a bajor tudásodról is számot adhatsz. Miután az összes válasz megvan, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Jó új évet!

#1. Jetzt kommt ganz ..... ein gutes neues Jahr.

#2. So gut ..... es noch nie war.

#3. Ich nehme mir ...., ich nehme nie mehr ab.

#4. Ich fange gleich morgen ..... an.

#5. Ich mache nie ..... Sport.

#6. Ich halte ..... ab jetzt immer dran.

#7. Ich höre mit dem Trinken ..... .

#8. Du hast im neuen Jahr einen ...... .

#9. Du ..... das Jahr mit Disziplin an.

#10. Ich füttere ..... Bauch.

#11. Hogyan írjuk az irodalmi német nyelvben (Hochdeutsch) a következő bajor kifejezést "guads neis Jahr"?

Befejezem

Results

Ez tökéletes lett! Ezután is csak így tovább!

Csináld újra! Menni fog ez! Csak egy kis gyakorlás kell még!

Call Now Button