Nyelvvizsga – Milyen lehetőségek vannak?

Magyarországon jelenleg angol nyelvből 43, német nyelvből 32 különböző államilag elismert nyelvvizsga létezik, amelyeket az Oktatási Hivatal honlapján lehet megtalálni. Ezen belül vannak egynyelvű és kétnyelvű nyelvvizsgák, valamint mindkét csoporton belül ún. általános és szaknyelvi vizsgák.
1

angol
nyelvvizsga

1

német
nyelvvizsga

Mielőtt azonban letennéd valamelyik mellett a voksodat, tudd, hogy mi a célja a nyelvvizsgádnak és ahova szükséges ennek a bizonyítványnak a megléte, ott mit várnak el. Ez jelentősen leegyszerűsíti a döntés folyamatát és célirányosan tudsz készülni a vizsgára.

Általános vagy szakmai nyelvvizsga?

Az általános nyelvvizsgák, mint ahogyan nevük is sejteti, az általános nyelvtudást értékelik. A témakörök teljesen hétköznapi, minden embert érintő témákból kerülnek ki és az alapvető általános műveltségre épülnek. Egy ilyen nyelvvizsgáért jár többletpont a felvételinél, valamint a legtöbb felsőoktatási intézménynél a diploma megszerzéséhez is elegendő.

Vannak azonban olyan intézmények és szakok, ahol az egyetemi vagy főiskolai cím vagy oklevél megszerzéséhez szakmai nyelvvizsgát várnak el. Ezt a képző intézmény a képzési és kimeneti követelményei között rögzíti és a megszerzendő nyelvvizsga a szakmát érintő szakterületre koncentrál. Ennek megfelelően kell kiválasztani a szaknyelvi nyelvvizsgát, amely lehet üzleti, gazdasági, jogi, orvosi, műszaki és számos más szakági terület.

Külföldi munkavállalás esetén szintén lehet elvárás a megfelelő szakterület ismerete, amelyet a szaknyelvi nyelvvizsga-bizonyítvány tanúsít. A munkaadó feltételrendszere tartalmazhatja a munkavállalóval szemben támasztott elvárást.

Egynyelvű vagy kétnyelvű?

Az egynyelvű nyelvvizsga azt jelenti, hogy minden a célnyelven zajlik és azt vizsgálja, hogy sikerül-e a megfelelő nyelvi szinten megértetned magad, valamint megérteni, kiszűrni a szükséges információkat.

A kétnyelvű nyelvvizsga azt jelenti, hogy a magyar, mint közvetítőnyelv, szerephez jut. Nemcsak megérteni, de magyarul vissza is kell tudnod adni, a kapott információkat. Annak ellenére, hogy magyar az anyanyelved, ez egy többletfeladatot ró rád. Vizsgaértéke egyenrangú az egynyelvűvel és nagyon ritka esetben kérnek kétnyelvű vizsgát az intézmények.

Az egynyelvű nyelvvizsgák előnye tehát, hogy csak a célnyelvre koncentrálsz, hiszen tulajdonképp az a vizsga tárgya és nem kell még a magyar nyelv adta nehézségekkel is megbirkózni.

A döntésed előtt azonban mindig tájékozódj előre, hogy mi az elvárás a fogadó intézmény vagy munkahely részéről, avagy milyen nyelvvizsga (általános vagy milyen szakmai, egynyelvű vagy kétnyelvű) a diploma megszerzésének feltétele.

1 thought on “Nyelvvizsga – Milyen lehetőségek vannak?”

  1. Pingback: Nyelvvizsga - A legegyszerűbb megoldás | Nyelvportál.hu

Comments are closed.

Call Now Button