Szeretsz olvasni?

A mai NÉMET kvíz és játék mottója “Szeretsz olvasni?” és nem nehéz kitalálni, hogy a könyvekről, az olvasásról szól. Ha ismerősen hangzik a téma, akkor bizonyára már láttad az angolosoknak készült kvízt és játékot, ahol szintén körüljártunk a témát. De lássuk, hogy milyen szavak lehetnek hasznosak ebben a témakörben.

Te mit olvasol?

Ha könyvről (Buch) van szó, akkor bizonyára eszedbe jut a kedvenc könyved (Lieblingsbuch), esetleg egy igazi könyvmoly (Bücherwurm, Leseratte) vagy. Neked mi a kedvenc olvasmányod (Lektüre)? – Én szeretem a bűnügyi (Krimi) vagy az izgalmas (spannend), lebilincselő (fesselnd) regényeket (Romane). Néha egy-egy kalandtörténet (Abenteuergeschichte) vagy akár kortárs irodalom (zeitgenössische Literatur) is becsúszik az olvasnivalók közé.

Honnan veszed a könyveket?

Én a könyveket általában online rendelem (bestellen), de néha eljutok a könytárba (Bücherei) is, hogy kikölcsönözzek (ausleihen) egy-egy könyvet. Ha betévedek egy könyvesboltba (Buchhandlung, Buchladen), akkor órákig tudok a könyvek között keresgélni (stöbern), beleolvasom egy-egybe, átlapozom (durchblättern) őket . Szívesen ajándékozom (schenken) könyvet, legyen az képeskönyv (Bilderbuch), nyelvkönyv  (Sprachbuch), ábécéskönyv (Fibel) vagy egy kedvenc író (Schriftsteller, Schriftstellerin) regénye. Ha elutazom és nem szeretnék cipekedni, akkor az elektromos könyvemet (E-Book) szoktam bepakolni, hiszen az kicsi és kézhezálló (handlich), így útközben is tudok olvasni. 

Kvíz és játék a könyvekről

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz és a könyvekkel, olvasással kapcsolatos kifejezéseket gyakoroltatja. A mondatokból hiányoznak bizonyos szavak és 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Könyvek

#1. Ich bin eine ..... .Ich lese viel und vielerlei.

#2. Bücher bekomme ich ..... oder kaufe ich selber.

#3. Meistens kaufe ich Bücher in Online-..... . Das ist einfach und preisgünstig.

#4. Ich kann aber Bücher auch bei meinen Freunden oder in der Bibliothek ..... .

#5. Zu meiner ...... gehören Krimis und Abenteuergeschichten.

#6. Ich lese jetzt einen ....., trotzdem amüsanten Roman.

#7. Mein Freund mag nicht lesen. Er findet aber Bilderbücher klasse: er kann sie einfach ..... und muss sie nicht lesen.

#8. Meine Freundin Nina liest zeitgenössische ..... , in erster Linie Kurzprosa.

#9. Mein Bruder ist ein Fan von E-Books. Das Lesegerät passt in die Manteltasche, ist klein und ..... .

#10. Meine Schwester ist Schriftstellerin. Ihr erster Roman wird bald ..... .

Befejezem

Results

Gratulálok! Ügyesen megoldottad!

Nézd át a hibás válaszokat és próbáld meg újra!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Call Now Button