‘Do’ vagy ‘make’?

Ma olyan kifejezésekből áll az ANGOL kvíz és játék, amelyek vagy a ‘do’ vagy a ‘make’ igét tartalmazzák, épp ezért a legjobb, ha megtanuljuk, hogy mikor használjuk a ‘do’-t és mikor a ‘make’-t. A ‘do’ alapvető jelentése valamilyen tett végrehajtása, míg a ‘make’ inkább előállít, létrehoz valamit.

Mikor ‘do’?

Ha szeretnéd begyakorolni ezeket a kifejezéseket, akkor  feladatokat kell csinálni (do exercises). Természetesen a leckét (homework) vagy a házimunkát (housework), mint például a vasalást (the ironing), a mosást (the washing), a bevásárlást (the shopping) is meg kell csinálni (do). 

Quiz - kvíz

Nem árt (do harm) azonban, ha nemcsak kísérletezünk (do an experiment), hanem megtanuljuk a kifejezéseket. Szóval tegyél magadnak egy szívességet (do a favour / good turn) és hozzd ki magadból a lehető legjobbat (do your best). 

Mikor ‘make’?

Ahhoz, hogy javulj (make an improvement), némi erőfeszítést kell tenni (make an effort). Ha arra az elhatározásra jutottál (make a decision), hogy fejlődni szeretnél, akkor sikerre is tudod vinni (make a go of sth.). Ha megteszed a megfelelő intézkedéseket (make an arrangements), választasz (make a choice) az igen és a nem között, és változtatsz (make a changes) az eddigi szokásaidon, akkor bizonyára javulni (make an improvement) és haladni (make progress) fogsz. Ha hibázol (make a mistake) vagy nem érted, hogy miért van ez így az angolban, akkor írj.  Ha megjegyzést szeretnél tenni (make a comment) vagy egyéb formában hozzájárulni (make a contribution) ehhez a bejegyzéshez, telefonálj (make a phone call).

Kvíz és játék 'make' vagy 'do'

Itt most összebarátkozhatsz (make friends) a ‘make’ és ‘do’ szavakat tartlmazó kifejezésekkel. Ne elnézést kérj (make an excuse), hanem gyakorolj! A játék 15 mondatot tartalmaz, amelyekből egy-egy szó hiányzik. A megadott 4 lehetőség közül a megfelelőt kell kiválasztanod! Miután az összes választ bejelölted, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Ha kérdésed vagy kérésed, javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Angol kvíz középfokon - Intermediate English Quiz
Make vs. do

#1. I am sure you are ..... progress with your English.

#2. Peter is really ..... an effort with his English this term.

#3. Doing nothing may ..... more harm than good.

#4. If you ..... these exercises, you'll get better.

#5. I'll ..... the washing if you ..... the ironing.

#6. The new manager is planning ..... some changes.

#7. If you are tired, don't ..... an excuse.

#8. I am glad it's you who has to ..... the decision, not me.

#9. She can ..... arrangements for guests with special needs.

#10. Could you ..... me a favour?

#11. It is very stormy outside. I think the storm is ..... some damage to our roof right now.

#12. I've got ..... some phone calls before dinner.

#13. All that matters in this quiz is ..... your best.

#14. You have to ..... your homework every day.

#15. Are you very good at ..... friends?

Befejezem

Results

Pretty good! Congrats!

Do it again! You’ll make a go!

Call Now Button