Időjárás németül

Bírod még a hideget vagy már a nyári kánikuláról álmodozol? A mai NÉMET kvíz és játék az időjárásról szól és gyakoltatja azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyekkel németül az aktuális időjárási viszonyokról tudunk beszélni.

Téli időjárás

Az időjárás (Wetter) télen errefelé enyhe (mild) szokott lenni mostanában, de mindig van olyan időszak, amikor beköszönt az “igazi” télies (winterlich) idő és alig-alig merészkedünk ki a farkasordító hidegbe (Kälte). Ha a hőmérséklet (Temperatur) nulla fok alá süllyed (sinkt), egyből rájövünk, hogy igen tél van és ez nemcsak talaj menti fagyokat (Bodenfrost), de hófúvásokat (Schneeverwehung), jeges (eisglatt) utakat és napokig tartó hideghullámot (Kältewelle) is magával hozhat. 

Milyen lehet még az időjárás németül?

A négy évszaknak köszönhetően a tél végén olvad (taut) a hó és jég és inkább az esős (regnerisch) időszak köszönt be. A tavaszi szeles (windig) időt, követi a meleg nyár, amikor inkább a hőség (Hitze) tesz próbára minket. A magas páratartalom (Luftfeuchtigkeit) néha fülledt (schwül) meleget eredményez, de legalább süt a nap (die Sonne scheint).

Rossz idő esetén az esővel küzdünk: a nyári zápor (Regenschauer) néha jólesik vagy ha szemerkél (nieselt) az sem gond, de ha jég esik (es hagelt), az már kevésbé örömteli. Egy-egy vihar (Gewitter) esetén felhőszakadás (Wolkenbruch), mennydörgés (Donner) és villámlás (Blitz) szemtanúi is lehetünk. Ősszel az eső mellett a köd (Nebel) nyomja rá bélyegét a mindennapokra és a felhős (bewölkt) égen nem mindig tud előbújni a nap. 

Kvíz és játék az időjárásról németül

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyekből hiányzik egy-egy szó. Mindig 3 lehetőség közül választhatsz a megoldáshoz. Elsőre talán több megoldás is helyesnek tűnhet, de természetesen csak egyetlen válasz a helyes. Miután az összes választ bejelölöd, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod. Ha további feladatokra vágysz, akkor innen letöltheted a Hueber kiadó időjáráshoz kapcsolódó feladatlapját vagy nézz utána az aktuális időjárás-jelentésnek itt.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz alapfokon - Deutsch-Quiz Grundstufe
Időjárás

#1. Du sollst nicht fahren! Die Fahrbahn ist ..... . Es gab heute morgen mehrere schwere Unfälle.

#2. Das Wetter war wechselhaft: es gab kräftige ..... und nur kurzzeitig schien die Sonne.

#3. Bei sinkenden Temperaturen ist es in der Nacht mit ..... zu rechnen.

#4. Ich muss langsam fahren, denn ich sehe kaum etwas. Es ist total ..... .

#5. Das ..... ist vorbei. Es blitzt und donnert nicht mehr.

#6. Der Schnee ist fast weg. Es ist sehr mild geworden. Es ..... .

#7. Seit einigen Tagen haben wir eine ..... - Frost und Schnee in ganz Ungarn.

#8. Kein Badewetter! Der Himmel ist ..... . Es gibt gleich Regen.

#9. Im Sommer ist es manchmal sehr ..... . Die Hitze und die hohe Luftfeuchtigkeit finde ich unerträglich.

#10. Es ist kalt. Die Temperatur ist unter 0. Es ..... .

Befejezem

Results

Az időjárás területén kiismered magad! Gratulálok!

Egy kis gyakorlással hamarosan érdemben tudsz nyilatkozni az időjárásról!

Call Now Button