Jelen idő

A mai ANGOL kvíz és játék megint egy kis nyelvtant fog tartalmazni, mégpedig  most a jelen idő kifejezésének lehetőségeit vizsgáljuk meg. A jelen szintén sokkal összetettebb az angol nyelvben, mint a magyarban. Nehézségét pontosan ez okozza számunkra, hiszen itt is figyelnünk kell arra, hogy mikor melyik a megfelelő alak.

Jelen idős alakok

Az angol jelen idő kifejezésére rendelkezésre állnak az egyszerű és folyamatos alakok. Mindkét verzió pedig lehetséges a puszta jelen időhöz kapcsolva, valamint a múlt jelenbe történő áthidalásához.  A jelen idős alakok részben utalhatnak jövőbeni eseményekre is, mint ahogy azt már legutóbb szemléltettem. Fontos kiemelni, hogy a a befejezett alakokat a magyarban, sokszor múlt idős igealakokkal fordítjuk.

Quiz - kvíz

A jelen idő kifejezései

A jelen eseményeinek és törtéséseinek kifejezésére az angolban a következőket kell figyelembe venni: 

A) Amennyiben a cselekvés a múltban kezdődött a befejezett (perfect) igealakot kell használni.

  1. folyamatos befejezett jelen idő: a folyamat a jelenben is tart és valószínűleg a jövőben is folytatódni fog: I have been learning English for 2 years. Vagy ha a beszéd pillanatában már be is fejeződött, a folyamatosságán van a hangsúly: You have been drinking again!
  2. egyszerű befejezett jelen idő: a folyamat a jelenben is tart, de összetett igéknél nem használjuk a folyamatos alakot: We have been married for 4 years. Vagy amikor nem a cselekmény, hanem annak hatása fontos a beszélő számára: I have already locked the door. (Bezártam, tehát zárva van az ajtó.)

B) Amennyiben a múltnak nincs szerepe, a sima, jelen idős alakokat használjuk.

  1. folyamatos jelen idő: a beszéd pillanatában történik valami: We are eating now.  Vagy a szokottól eltérően most másként történik valami: He usually does not get up before 8, but this week he is getting up at 6. Vagy ha valami rendszeresen történik, de meglehetősen idegesít: You are always lying!
  2. egyszerű jelen idő: rendszeres, szokásos cselekvéseknél: I always do my homework. Általánosságok esetén: The sun rises in the East. Bizonyos igék esetében (want, love, like, know, understand stb), ha a beszéd pillanatában történik: Do you understand? Does he love you?

A B) pontban felsorolt igealakokat jövőbeni események esetén is használhatjuk. Erről többet a Jövő időről szóló blogbejegyzésben találsz. 

Kvíz és játék - nemcsak jövőre

A játék 10 mondatot tartalmaz és mindegyikből hiányzik a jelen idős ragozott ige. A megadott mondatnál mindig 3 lehetőség közül választhatsz, de csak egy helyes válasz lehetséges! Miután az összes választ megjelölted, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Ha kérdésed vagy kérésed, javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Angol kvíz középfokon - Intermediate English Quiz
Jelen idő

#1. Can I borrow this book? - Sure. I ..... already ..... it.

#2. Let's check the timetable! The train ..... at 10 o'clock.

#3. Where is Peter? - He ..... since 3 o'clock.

#4. What does she do? - She ..... as a nurse.

#5. I can't stand him! He ..... always ..... about everything!

#6. You can trust him. He ..... never ..... .

#7. I think I ..... my keys. I ..... for them since noon.

#8. We will start the lesson when the students ..... .

#9. We ..... never ..... to London.

#10. Where are they? - They ..... on the beach.

Befejezem

Results

Well done! Here is you present: 🎁

Gyakorolj még és menni fog!

Call Now Button