Egyedi és különleges

A mai ANGOL kvíz és játék hasonló jelentésű melléknevekkel foglalkozik. A szavak egymás megfelelői, mégsem lehet őket bármikor kicserélni, hiszen más-más jelentésárnyalattal bírnak és néhány szófordulatban kizárólag az egyik vagy másik szó alkalmazható.

Egyedi jelentések

Ha egy szótárban utánanézünk egy-egy szó jelentéstartalmának, akkor általában nemcsak egy, hanem több jelentés is fel van sorolva. Ilyenkor célszerű nem leragadni az első megadott szónál, hanem a szövegkörnyezethez illő jelentést megtalálni és kiválasztani. Példának okáért nézzük meg a szótárban, hogyan mondhatjuk azt, hogy egyedi.

Quiz - kvíz

Egyedi és különleges szavak

Ha rákattintottál a fenti linkre, akkor láthattad, hogy az egyedi szó melléknévként történő fordítására 8 szót javasol a szótár. A kérdés már csak az, hogy mikor melyiket válaszd. Egy anyanyelvi beszélő esetében a nyelvérzéke segít, nyelvtanulóként pedig érdemes eredeti szövegeket olvasni, hallgatni és a szófordulatokat kijegyzetelni

Az angol szavak only, sole, single, unique mindegyike valamiféle egyedülállóságot fejez ki, de mégis vannak különbségek köztük, ugyanúgy, mint a különálló, különleges, bizonyos jelentéssel bíró, special, especial, particular, peculiar, specific, singular és separate szavak között.

A fenti példák egy kis válogatást mutatnak a szavak jelentéséből. Minél többet gyakoroljuk őket, annál jobban ráérzünk a szavak árnyalatbeli különbségeire.

Kvíz és játék

Ez a játék 11 mondatot tartalmaz és mindegyikből hiányzik a megfelelő melléknév. A feladatnál 3 javaslatoból lehet választani, de csak egy tükrözi a tökéletes megoldást. Miután az összes választ bejelölted, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Ha kérdésed vagy kérésed, javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Angol kvíz középfokon - Intermediate English Quiz
Egyedi és különleges melléknevek

#1. The old lion must be kept in a ..... cage.

#2. It was a ..... opportunity to interview the famous artist.

#3. The authors have the ..... right of printing that book.

#4. Mrs Smith's husband dislikes washing up, .....ly on Sundays.

#5. He was so exhausted that he was unable to say a ..... word.

#6. He lacks the ..... qualities needed for such a high position.

#7. Such a work of art is ..... in its kind.

#8. The cake has a ..... taste.

#9. I have nothing ..... to do tonight.

#10. This word has a ..... meaning here.

#11. This is the ..... example I could find.

Befejezem

Results

Well done!

Practise!

 

Call Now Button