Szenvedő ragozás

Gondolom te sem szeretsz szenvedni, de ma a NÉMET kvíz és játék a szenvedő ragozás rejtelmeibe fog bevezetni. A szenvedés nem a nyelvtanulásra vonatkozik, hanem a mondatokban használható igei szerkezetekre. A cselekvő szerkezetek mellett ugyanis a német nyelvben létezik még egy szenvedő igeragozás.

Szenvedő szerkezetek

Ahhoz, hogy megértsük mi az a szenvedő szerkezet, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az a cselekvő szerkezet. A cselekvő szerkezet minden olyan mondat, amelyben közüljük, hogy valaki csinál valamit. A szenvedő szerkezet esetében pedig a cselekvés folyamata a lényeges és kevésbé hangsúlyos, hogy ki végzi azt.

A folyamatot kifejező szenvedő igeragozás (Vorgangspassiv)

A szenvedő igeragozás (Passiv) egyik vállfaja a folyamatot kifejező igeragozás, amely a mai bejegyzés témája. (Létezik egy állapotot kifejező szenvedő igeragozás is: Zustandspassiv, de erről majd máskor.) Ilyenkor a hangsúly a cselekvés elvégzésén van és nem igazán lényeges, hogy ki az, aki elvégzi.

Ehhez a szenvedő igei szerkezet képzéséhez a “werden” ige megfelelő ragozott alakjára valamint a jelentéshordozó főige befejezett melléknévi igenév (V3) alakjára van szükség. Például:  machen => werden + gemacht

A következő táblázat szemlélteti a mondatok átalakítását különböző igeidőkben:

Vorgangspassiv

A cselekvő mondatot (Pl.: Der Student macht den Test.) úgy tudjuk szenvedő szerkezetté alakítani, hogy a cselekvő mondat tárgyából (den Test) lesz a szenvedő mondat alanya (Der Test). A cselekvő mondat alanyát (Der Student) lehetséges a szenvedő mondatban is megemlíteni a “von” elöljárószó segítségével. Tehát ez a mondat így hangzana: Der Test wird vom Studenten gemacht

A mondatok átalakításánál a megfelelő igeidőre is ügyeljünk, hiszen az igeidőre vonatkozó szabályok a szerkezettől függetlenül ugyanazok.

Kvíz és játék a szenvedő szerkezetekkel

Ez a kvíz 10 mondatot tartalmaz, amelyek cselekvő (Aktiv) mondatok. Ezeket a mondatokat át kell alakítani szenvedő szerkezetű (Passiv) mondatokká. A 3 megoldási javaslat közül azt kell kiválasztani, amelyben megtalálható a folyamatot kifejező szenvedő szerkezet (Vorgangspassiv) és az igeidő is teljes mértékben megegyezik, azaz a két mondat jelentése fedi egymást. Miután az összes választ megadtad, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.  

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Vorgangspassiv

#1. Mit Recht bezeichnet ihn sein Professor als Genie.

#2. Er fand die Schlüssel nicht.

#3. Die Ärzte untersuchten den Patienten.

#4. Er hatte den Chef angerufen.

#5. Er hat die Rollen verteilt.

#6. Mit keinem Argument hatte er den Richter überzeugt.

#7. Sie schließen das Tor um sieben.

#8. Die Eltern werden das Kind nicht am Lernen gehindert haben.

#9. Jemand wird ihm das Dokument überreichen.

#10. Der Mechaniker hat den Motor mehrfach überprüft.

Befejezem

Results

Gut gemacht! (Du bist jetzt gelobt worden.)

Die Aufgaben müssen geübt werden. Mach sie noch einmal!

Call Now Button