Melléknévből főnév

Ma szóképzéssel gyarapíthatod nyelvtudásod az ANGOL kvíz és játék keretében: melléknevekből főneveket fogunk képezni. De hogyan is? Készítettem egy listát, hogy jobban menjen a tanulás!

Hogyan képezhető főnév?

Ehhez persze tudni kell, hogy mi az a főnév (noun). A főnév valamiféle tárgyat, dolgot, fogalmat jelent és a mi? micsoda? ki? kicsoda? kérdésekre válaszol. A melléknév (adjective) pedig a milyen? kérdésre adja meg a választ. Lássunk egy példát  is: milyen? – büszke (proud), micsoda? – büszkeség (pride). A magyarban gyakran használjuk a -ság, -ség képzőket a főneveknél. 

Quiz - kvíz

Nevesítsük a főneveket!

Az angol nyelvben is többféle képző létezik. Egy kis választékot állítottam össze, hogy jól begyakorolhasd őket. Mivel a melléknevek a legismertebbek közé tartoznak, ezért a hozzájuk tartozó főneveket is érdemes az alapszókincsbe beépíteni, ha még nem történt volna meg. Mindenesetre egy kis gyakorlást mindenféleképpen megér, hiszen szóképzéssel kapcsolatos feladatok az érettségin és a nyelvvizsgán is előfordulnak.

Mint látható, több melléknév -th végződést kap, de gyakran a melléknévről csak le kell hagyni a gyakori -y végződést és már főnévvé is vált a szó. Külön figyelmet érdemel a tőhangváltás is.

Kvíz és játék

Ez a játék 10 mondatot tartalmaz és mindegyikből hiányzik a megfelelő főnév. A mondatnál megadásra került egy melléknév, amelyből a főnevet kell képezni. A választ önállóan kell beírni! Miután az összes választ beírtad, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Ha kérdésed vagy kérésed, javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Angol kvíz alapfokon - Pre-Intermediate English Quiz
Melléknévből főnév

#1. I don't know how to express my ..... (grateful) for your help.

#2. What is the ..... (high) of that mountain?

#3. I must eat something. I'm dying of ..... (hungry).

#4. The ..... (long) of the bridge is about two kilometres.

#5. Tell the ..... (true).

#6. It was a long, slow film. I nearly died of ..... (boring).

#7. He was very bright. He passed the exam with ..... (easy).

#8. He escaped to ..... (free) by climbing over the prison wall.

#9. I must drink something. I'm dying of ..... (thirsty).

#10. In his ..... (young) he travelled a lot. Now he is too old.

Befejezem

Results

The truth is: you have passed the test. Be proud!

The truth is: you have failed. Feel free to do it again!

Call Now Button