Spiel Fußball!

A mai NÉMET kvíz és játékban a labdarúgás, azaz a foci szókincsét gyakorolhatod. A sport témakörében ez az egyik legkedveltebb téma, ezért érdemes elsajátítani a legfontosabb kifejezéseket. Ha angolul is szeretnéd fejleszteni a szókincsed a foci terén, akkor az itt megteheted.

A foci szereplői

A fociban két csapat (e Mannschaft, -en) játszik egymás ellen. Mindkét csapatban 11 játékos (r Spieler, –) van és abból egy a kapus (r Torwart, -e). A mérkőzést (s Spiel, -e), a bíró (r Schiedsrichter, –) vezeti, segédei a partjelzők (r Linienrichter, –). A meccseket nézők (r Zuschauer, –) is figyelemmel kísérik, akik örömmel ujjonganak (jubeln), ha a kedvenc csapatuk gólt lő (ein Tor schießen).

A foci menete

A mérkőzés két 45 perces félidőből (e Halbzeit, -en) áll. Amennyiben győztesre (r Sieger, –) van szükség a mecss végén, akkor hosszabbításra (e Verlängerung, -en) kerül sor. Ha így is döntetlen (unentschieden) marad a játék, akkor tizenegyesek rúgásával (s Elfmeterschießen, –) nyerhet az egyik csapat.

A bíró sípjával (e Pfeife, -n) jelzi a meccs kezdetét és végét, valamint közben a szabálytalanságokat (s Foul, -s). A durva játékért sárga vagy piros lapot (gelbe oder rote Karte) adhat.

A játékosoknak még arra kell figyelniük, ha érvényes gólt akarnak lőni, hogy ne legyen les (s Abseits).

Kvíz és játék a labdarúgásról

A játék egy fociról szóló szöveget tartalmaz, amelyből 20 szó hiányzik. A hiányzó szavak is meg vannak adva, csak a megfelelő helyre kell őket beilleszteni. Miután az összes szót a helyére húztad, az ellenőrzés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne csüggedj, hiszen a kvízt többször is játszhatod.  

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Fußball

Call Now Button