Jogosítvány megszerzése

Aki elérte a 17. szülinapját, talán már foglalkozott vele, hogy hogyan is történik a jogosítvány megszerzése.  Az autóvezetés csak jogosítvány birtokában megengedett és jó ha tisztában vagyunk vele, hogy ez hogyan is működik – egy nyelvvizsga során akár németül.

Mi a jogsi megszerzésének menete?

Először is keresni kell egy autós iskolát (Fahrschule), ahol elsőként az elmélettel (Theorie), azaz a KRESZ (StVO) szabályaival kell megismerkednünk. Ezután vehetünk részt a gyakorlati (Praxis) oktatáson, ahol az oktató (Fahrlehrer) segít a magabiztos vezetés elsajátításában. Majd megfelelő számú vezetési óra (Fahrstunde) után vizsgára bocsáthatja (zur Fahrprüfung zulassen) a tanulót (Fahrschüler), akit már csak egy lépés választ el a jogosítvány megszerzésétől.

Ha a vizsgázó (Prüfling) sikeresen levizsgázik (die Prüfung bestehen), akkor végre megkaphatja a jogosítványát (Führerschein). A jogosítvány tulajdonosának azonban ezek után figyelnie kell arra, hogyha megszegi (verletzen) a KRESZ szabályait, akkor megbüntetik (bestrafen). Egyszerű szabálysértés (einfaches Vergehen) esetén lehet, hogy csak egy díjköteles figyelmeztetést (gebührenpflichtige Verwarnung) kap a szabályszegő, de súlyos vétségnél (schwerer Verstoß) nemcsak a pénzbüntetés (Geldstrafe) lesz magasabb, hanem még börtönbe (Gefängnis) is kerülhet.

Kvíz és játék a jogosítvánnyal

Ez a kvíz 10 kérdést tartalmaz és ha megjegyezted a fenti jogosítvánnyal kapcsolatos kiemelt szavakat, akkor a megoldásuk nem fog gondot okozni. A megadott 3 lehetőség közül válaszd ki a helyes megoldást. Miután az összes választ bejelölted, a befejezés gombra kattintva meg is kapod az eredményed. Ha elsőre mégsem sikerül tökéletesen, akkor egy kis gyakorlással remekül elmélyítheted a tudásod.

Ha tetszik a játék, kövesd a bejegyzéseket. Időről időre újabbakkal találkozhatsz majd. Ha kérdésed vagy javaslatod van, jelezd. Ha van ötleted, hogy milyen kvízt szeretnél látni, írd meg. Jó szórakozást!

Német kvíz középfokon - Deutsch-Quiz Mittelstufe
Jogosítvány

#1. Wer ein Auto fahren will, braucht einen ..... .

#2. Er muss eine Fahrschule besuchen und dort erhält er theoretischen Unterricht über ..... .

#3. Von einem Fahrlehrer bekommt der Fahrschüler ....., um sich die Praxis anzueignen.

#4. Er muss so viele Stunden nehmen, bis der Fahrlehrer ihm bescheinigt, dass er zur Fahrprüfung ..... werden kann.

#5. Die Prüfung wird von einer Prüfungskommission ..... .

#6. Wenn der Prüfling sie ....., bekommt er den Führerschein.

#7. Der Führerschein ist ein amtliches Dokument, das bestätigt, welche Fahrzeuge ..... fahren darf.

#8. Wenn der Fahrer die Straßenverkehrsordnung verletzt, wird er ..... .

#9. Bei einfachen Vergehen, z.B. Parken an Stellen, an denen Parken verboten ist, kommt er mit einer gebührenpflichtigen ..... davon.

#10. Bei schweren ..... kann er mit einer höheren Geldstrafe oder sogar mit Gefängnis bestraft werden.

Befejezem

Results

Gut gemacht! Weiter so!

Da ist noch Luft nach oben! Versuche es nochmal!

Call Now Button